Agneta Hörnell är professor i kostvetenskap. Hör hur hon tycker att barnens matklocka bör se ut i klippet ovan. Foto: Till vänster: SVT Design Till höger: SVT, Julia Hedlund

Se matklockan – så bör barnen äta över en dag

Uppdaterad
Publicerad

Agneta Hörnell är professor i kostvetenskap vid Umeå universitet och hon tycker att det låter tidigt att vissa skolor i Västerbotten serverar lunch vid klockan 10.15.

– Bra mat under skoldagen är jätteviktigt. Ingen skulle få för sig att träna hårt utan att äta, samma gäller i skolan, mat behövs för att barnen ska kunna hålla fokus, säger Agneta Hörnell.

Livsmedelsverkets rekommendationer är att skollunchen ska serveras mellan klockan 11-13, men många skolor har svårt att få in alla barn på det spannet. Agneta Hörnell, professor i kostvetenskap vid Umeå universitet, tycker att det kan vara problematiskt att vissa skolor inte erbjuder frukost och fika om barnen har sen eller tidig lunch och en lång skoldag efteråt.

Hur ser barns matvanor ut i skolåldern?

– Inte så jättebra. Det man överlag kan säga är att det är alldeles för lite frukt och grönsaker och för mycket skräpmat, godis, läsk, snacks och liknande.

Små barn behöver större mellanmål

Agneta Hörnell berättar att barn bör äta frukost, lunch, middag och mellan två till tre mellanmål per dag. Hur stora mellanmålen är beror på hur gamla barnen är. Små barn har små magar och orkar inte lika mycket vid huvudmålen och behöver större mellanmål än vuxna.

I klippet ovan kan du se en matklocka över hur låg- och mellanstadiebarn bör äta för att hålla ett bra matflöde över dagen.

Energibehovet hos barn i olika åldrar

Referensvärden för energibehov för flickor respektive pojkar i olika åldrar, avrundat till närmaste tiotal:

Ålder och kaloribehov (kcal) per dag för flickor och pojkar:

2 år: F: 990 kcal  P: 1070 kcal 

5 år: F: 1400 kcal P: 1490 kcal  

8 år: F: 1620 kcal P: 1740 kcal

11 år: F: 2000 kcal P: 2130 kcal

14 år: F: 2270 kcal P: 2570 kcal  

17 år: F: 2390 kcal P: 3030 kcal 

Källa: Beräknat från de nordiska näringsrekommendationerna, NRR, 2012.

*För åldrarna är energibehovet beräknat för medelhög fysisk aktivitetsnivå med användning av faktorialmetoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.