Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad några Umeåbor tycker och se vilka förändringar kommunen gjort. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Väg i centrala Umeå har målats grön och blå – se varför: ”Trevligare”

Uppdaterad
Publicerad

Två körfält på Storgatan i Umeå har ersatts av grön- och blåmålad asfalt, ängsplanteringar, stjärnhimlar och båtbänkar. 

– Vi vill göra stadens gator trevligare och ge mer plats för cyklister och gångtrafikanter, säger Katarina Gref, projektledare på Umeå kommun.

Storgatan ingår i projektet Framtidsgatan som är Umeå kommuns satsning på att göra gatorna trevligare. Med utgångspunkt från invånarnas synpunkter och idéer har gatan byggts om med enklare åtgärder och mindre ombyggnationer.

– Idag upplever många gatan som mörk och att den tar slut vid Västra esplanaden, man har önskar en cykelbana från Väst på stan till centrum, säger Katarina Gref.

Färre körfält för bilister

I luften kommer gatan att lysas upp av en stjärnhimmel. Men för bilisterna innebär omgörningen att ett körfält i vardera riktning tagits bort.

– Det här är i linje med kommunens ambition att öka framkomligheten för fotgängare och cyklister, nu gör vi det på ett enkelt och förhållandevis billigt sätt.

Projektet Framtidsgatan är kopplat till forskningsprojektet Smarta gator och finansieras av Vinnova, verket för innovationssystem. Utöver det tillkommer kommunens egna kostnader för arbetet.

Hör vad några Umeåbor tycker om omgörningen och se vilka förändringar kommunen gjort, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.