Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi får ju in grejer som är som nya” – häng med in i returbutiken Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Second hand-butiker tvingas kasta gåvor: ”För få köper”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar konsumerar ohållbart mycket och konsumtionen fortsätter att öka i landet. Det visar den senaste rapporten från Centrum för konsumtionsvetenskap. Inte minst syns detta i second hand-butiker som får in massor av gåvor som knappt använts.

– Vi byter ut saker för att det är fel färg eller mode, säger Helena Johansson som är sektionschef för hushållsavfall vid avfallsbolaget Vakin.

Via bland andra återvinningscentralerna skänks många saker till second hand i Umeå, en del skänks direkt till butikerna. Mycket av det som kommer in säljs, men Returbutiken i Umeå har märkt en trist trend. 

– Vi är väldigt nöjda med att Umeåborna är så generösa, men vi ser att vi säljer något mindre än vi får in. För få köper, säger Katarina Bromark som är arbetsledare på Returbutiken vid Gimonäs.

Tvingas kasta användbara grejer

Det innebär att butiken tvingas kasta fullt gångbara gåvor. Samma sak händer på Myrorna när det gäller möbler.

– Oftast drar vi först ner priset en aning. Går det inte att sälja i slutändan är det tyvärr så att det hamnar till destruktion, säger Christer Liljegren, butikschef i Umeå.

Kläder och andra prylar som inte blir sålda skickar butiken på export eller till andra butiker för en chans till försäljning.

Det kommer in allt möjligt till bägge butikerna – möbler, kläder, hushållsartiklar, ibland helt oanvända saker.

– Ibland får vi in saker som är i nyskick, inte ens uppackade. Det är absolut ett tecken på överkonsumtion i samhället.

Konsumtionen ökar

Konsumtionen i landet fortsätter att öka även om ökningstakten minskade från 2017 till 2018. Det visar den senaste rapporten från Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet. Faktum är att konsumtionen i landet ökat de senaste 20 åren.

Även om svenskarnas livsstil går mot mer miljömedvetenhet så är konsumtionsnivån fortsatt ohållbar. Enligt Världsnaturfondens rapport Living Planet 2018 så konsumerar svenskar fyra gånger mer än vad planeten egentligen tål.

Bara i Umeå slänger varje person i snitt 450 kilo avfall varje år - ohållbart mycket tycker Helena Johansson vid avfallsbolaget Vakin.

– Vi borde nog alla fundera en sväng innan vi köper nytt om det inte redan finns på andrahandsmarknaden, säger hon.

SVT rapporterade · Hur tänker du kring hållbar konsumtion – handlar du second hand? Kommentera i chatten!

Tack för i dag! Nu stänger vi chatten.
07.47
Jag kan absolut handla second hand, älskar fina retor möbler och krukor. Tycker dock att priserna, speciellt på kläder, är nästan lika dyra som att handla helt nytt på exempelvis lågprismärken som på IKEA eller hm.
07.48
En sak som Returbutiken Viva resurs kan göra för att fler ska kunna handla deras produkter är att förbättra öppettiderna. De har öppet tre dagar i veckan 12-17 (två dagar)och 12-18 (en dag). I normalfallet stängt på lördagar. Det här begränsar verkligen möjligheten att handla där för folk som inte är pensionärer och inte lediga på vardagar. ”Det ska vara lätt att göra rätt.”
08.08
Det som jag tycker är att priserna är för höga. När priserna ligger bara några kronor under vad det kostar att köpa en ny likvärdig vara, så väljer många att köpa nytt. Sen finns det fortfarande än stämpel att "vara fattig" om man handlar secondhand, även om det är lite "inne". Sänk priserna så kommer kunderna.
08.26
Bättre öppettider o lägre priser. Det funkar inte att bara ha öppet mitt på dagen som en butik där jag bor. Jag har även sett högre priser i en annan butik!
08.45
Sen sparar folk en himla massa skrot som de tror att någon en dag vill ha. Vem vill ens köpa porslinssouvenirer från din Turkiet-resa '93? Eller alla nedslitna skor? Eller solblekta leksaker i nött plast? Allt är inte skatter, så jag tycker det är helt okej att second-hand butikerna rensar.
09.00
Lägre priser, bättre öppettider och lokaler mer centralt eller i anslutning till annan handel. Resurscentrum ligger visserligen vid Strömpilen, men ganska off. Jag vill se lokaler i Utopia, i Avion, i centrum. I de stora städer ligger secondhand affärer åtminstone med kläder och mindre varor centralt och i gallerior. Vem ska betala de högre hyrorna? Ja det är en svår fråga. Omställningen måste göras, men kapitalismen kommer inte underlätta för den. Balticgruppen kunde gott sponsra lokaler för secondhand i sina stora byggen. Istället för att börja bygga nya handelsområden som på Umedalen
10.51
Det är ingen vits att köpa second hand om det endast lättar samvetet för fortsatt ”slit-och-släng”-konsumtion. Hur mycket prylar kan vi behöva!?
10.51
Det är väl inte tänkt att butikerna ska ta nypriser för beg prylar, som är skänkta
Det har blivit dyrt i second butikerna ,det var väl inte tanken.
Sänk priserna !
10.52
Hej, ni som driver butikerna! Jag kan bara hålla med det flera skrivit- det är för dyra priser. Ofta samma priser som det en affär rear ut eller som deras billiga priser. Det går inte att konkurrera på så sätt med de andra affärerna, där man lätt kan gå till rätt affär och hitta precis den vara och storlek man önskar. Till second hand går nog de flesta för att a) fynda b) man har inte råd med annat. Är då priserna för höga förlorar ni båda de grupperna. I mindre städer, t.ex. Piteå är ett bra exempel är de flesta priser hälften av vad de är här. Ring kupan i Piteå och kolla deras prissättning ☺ (de här även öppet lördagar en stund). Bästa affären! Ps. Har helt slutat gå på second hand i Umeå pga för dyrt, men går gärna när jag är på någon annan ort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer