– De har insett allvaret, anser han, men tillägger att han inte alls kan tänka sig frysta eller sänta löner för offentliganställda.
– Det har med den situation vi är inne i just nu. Vi går in i en mängd avtal, men det finns inget att fördela, säger han.
Med hänsyn till den inflationstakt Sverige har, kan detta betraktas som ett ganska korrekt avtal både för arbetstagare och för arbetsgivare. Vad tycker du?
– Ja, vi måste vara noga med att hålla ingångna avtal, men vi har en global finanskris. Det är väldigt tufft inför 2011. Vi måste lyfta på varje sten för att se hur vi kan klara detta.
Vårdförbundet är upprört. Vad säger du till dem?
– Jag har full förståelse att man reagerar, men å andra sidan kan ju avtalet sägas upp av endera parten, de måste ha förståelse för den situation vi är i.
Statens ansvar i detta då ? bör den bidra med att kompensera svackan?
– Staten har ju löst detta för 2010 men ingen vet hur det blir 20111, den framförhållningen finns inte just nu.
Tycker du att staten bör ta ansvar för att hjälpa kommuner och landsting 2011?
– Staten är en konjunkturregulator. De har visat sitt ansvar för 2010, men som sagt, ingen vet något för 2011, det vet inte de heller.
Inom sjukvården har det ofta poängterats vikten av bra löner för att kunna rekrytera kvalificerad personal. Vilka signaler skickar detta?
– Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare- Vi ser samtidigt på andra håll där andra fått sänka sin lön, inom privata sektorn.
IF Metall?
– Det är ett bra exempel.
– I Nuläget vill vi signalera hur allvarlig situationen är. Vad det blir av det vill jag inte föregå, säger Anders Sellström.