Genrebild. Foto: Claudio Bresciani/TT

16-17-åringar i Västerbottens län får vaccin i augusti

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av augusti planeras vaccinationerna att starta för 16-17-åringar i Västerbotten.

Det är Folkhälsomyndigheten som kommer att lämna besked om när exakt vaccinationerna kommer att dra igång men enligt vaccinationssamordnare Ronny Lestander blir det i augusti.

– De kommer att meddela vilken vecka som allt startar och då ska hela Sverige öppna upp för bokningar. De måste göra färdigt lite dokument, bland annat för målsmansgodkännande först, säger Ronny Lestander.

Viktigt att unga vaccinerar sig

– Vi vet att de unga är en del av smittspridningen även om de inte blir speciellt sjuka. Risken finns att de sprider smitta när de börjar skolan, så länge man har en pågående smitta så finns det större chans att viruset muteras, säger Ronny Lestander.

Får sprutan på hälsocentralerna

Vaccindoserna kommer att delas ut på länets hälsocentraler och inte på skolorna.

– Det är ganska knepiga vacciner att hantera så vaccineringen kommer att ske på hälsocentralerna med största sannolikhet, säger Ronny Lestander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.