”Det är ingenting konstigt att plan dirigeras om”, säger flygplatschefen Robert Lindberg, men tillägger att det är väldigt ovanligt att det sker på grund av sidvind. Foto: TT, Patrik Samuelsson/SVT

Sidvind ställde till det – flygplan kunde inte landa i Skellefteå: ”Väldigt ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

På annandagen fick två flygplan som skulle flyga från Arlanda till Skellefteå styra om och landa i Umeå istället. Anledningen var att det var för stark sidvind.

– Man vill inte chansa i den här branschen, säger Robert Lindberg, vd för Skellefteå airport.

Vk var först med att berätta nyheten.

Det är troligt att det hastiga väderomslaget, från kallt till runt nollan, har orsakat sidvinden i Skellefteå. Enligt Robert Lindberg händer det ett tiotal gånger per år att flygplan behöver omdirigeras, från Skellefteå till exempelvis Umeå eller Luleå. Men att det görs just på grund av sidvind är sällsynt.

– Det är väldigt ovanligt. Oftast är det på grund av dimma, säger han.

Väntas kunna landa som vanligt på eftermiddagen

Det var två avgångar runt lunchtid på måndagen som fick styras om. Under eftermiddagen har vinden lugnat sig – nästa ankomst är 17.40, och den räknar man med ska kunna landa i Skellefteå som vanligt.

Oftast när det blir omdirigeringar bussas passagerarna istället dit de ska, berättar Lindberg. I vissa fall inväntar man bättre väder och flyger till den ort man skulle till. Hur det blev just på annandagen är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.