Simon Vesterberg är förlamad sedan fem år tillbaka. Trots det kör han grävmaskin. Foto: SVT

Simon kör grävmaskin och jagar älg – trots att han är förlamad nedanför bröstet

Uppdaterad
Publicerad

Simon Vesterberg provade att cykla downhill i Åre, körde på en sten, flög över styret och bröt nacken. Men fem år senare har förlamningen från bröstet och neråt inte förlamat drivet. Nu har han provjobbat, kör grävmaskin och bryter ny väg genom Sorseleskogarna.

För honom var den vård och rehabilitering han fick efter olyckan 26 mil bort i Umeå mycket värdefull.

– Det kändes bra att familj och vänner ganska enkelt kunde komma och hälsa på för jag behövde dem verkligen, konstaterar Simon Vesterberg som fortfarande åker ett antal gånger per år till Umeå.​

”Den första som måste prova”

Under åren efter olyckan har han också med hjälp av släkt och vänner byggt ett nytt hus som står ute på en udde. Placeringen kräver att han också kan ploga vägen till huset själv.

– Jag gillar att testa grejer. Om någon säger att det inte går så är jag den första som måste prova, konstaterar han som också varit med och jagat älg efter kraschen.​

Hans personliga assistent Matilda Stenlund är luttrad vid det här laget:

– Jo, jag har verkligen fått vara med om ett och annat, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.