Hur har de stängda simhallarna påverkat eleverna? Hör badchefen Anders Johansson berätta i klippet: ”Våra simlärare har gjort ett fantastiskt jobb”. Foto: SVT/Jessica Gow/TT

Simskolan i Umeå ställdes in under pandemin – elever missade åtta veckor

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i årskurs tre i Umeå missade åtta veckor simundervisning i höstas. Med simläraren vid badkanten istället för i vattnet har de nu fått lära sig simma på betydligt kortare tid.

– En stor utmaning, säger arbetsledare Anders Johansson på Navet. 

I höstas stängde Umeå kommun alla simhallar för allmänheten på grund av pandemin. Och sedan dess har de varit stängda. I november pausade Umeå kommuns utbildningsdirektör all simundervisningen för skolbarn i årskurs tre under åtta veckor innan den återupptogs i våras. Men trots mindre undervisningstid i vattnet har målen för vad barnen ska lära sig legat fast.

– Personalen har gjort en fantastiskt jobb att lära barnen att simma på så kort tid, säger Anders Johansson, arbetsledare bad på simhallen Navet.

– Och detta trots att personalen nte heller får vara med barnen i vattnet på grund av pandemin, de har fått stå på kanten och visa.

Simskola på loven

Trots färre simlektioner har nästan lika många elever som tidigare klarat undervisningen. De barn som inte lärt sig att simma under den avsatta undervisningstiden har erbjudits extra simskola på sport- och påsklovet. Hälften av de barnen har då klarat kraven.

Umeå kommun kommer öppna simhallarna för allmänheten igen i slutet av augusti.

Hör arbetsledare Anders Johansson om hur stängda simhallar för allmänheten har påverkat i klippet.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.