Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tappar förtroendet” – hör Olivia Sjödin och andra resenärer om hur de påverkas av tågstrulet. Foto: Lukas Deininger/SVT

SJ ställer in tåg fram till mars efter extremkylan: ”Jag tappar förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Extremkylan som slog till mot stora delar av landet fortsätter att påverka tågtrafiken. Flera tåg behöver avisas och det är långa köer till verkstäderna. SJ tvingas nu dra ner på antalet avgångar ända fram till början av mars.

– Det har varit en extrem situation för tågen den här vintern, säger Marcus Fleetwood, presskommunikatör på SJ.

SJ kan inte utföra det regelbundna, ordinarie underhållet som planerat och färre tåg kan därför köras i trafik. Trafikreduceringar kommer därför göras fram till början av mars.

Linjer som påverkas är Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Stockholm-Umeå, Stockholm-Uppsala och Linköping-Stockholm-Gävle.

– Det kan skilja sig åt från dag till dag hur många avgångar vi planerar att köra, säger presskommunikatören Marcus Fleetwood.

Hanna och Sara fick ta annan avgång

Just nu ställer SJ in 25 procent av alla snabbtågsavgångar mellan Umeå och Stockholm.

Studenterna Hanna Engman och Sara Wittenström skulle resa från Umeå via Sundsvall till Östersund, men fick ta en annan avgång då SJ ställde in deras avgång.

Trots att båda förespråkar tåg som färdmedel kan de tänka sig att framöver se om de inte skulle ta flyg för att resa istället.

– Det kanske skulle kunna bli så, säger Hanna Engman.

I klippet berättar fler resenärer om hur deras inställning till tåg har förändrats sedan tågkaoset som uppstod efter köldknäppen.

Resenärer erbjuds pengar eller ny biljett

De tåg som ställs in går numera inte att boka. Resenärer som bokade dem innan beslutet om reduceringar togs kommer erbjudas möjlighet att boka om eller avboka sin resa.

SJ kommer att utvärdera hur de hanterat kylan.

– Att vi har en såhär pass kall vinter i hela landet är väldigt ovanligt och att vi gör sådana här väderrelaterade reduceringar är exceptionellt. Vi kommer att titta på om vi kan göra saker på ett annorlunda sätt i framtiden, men det är svårt att avisa tåg i förebyggande syfte, säger Marcus Fleetwood.

Är tågen för dåliga?

– Det har varit en extrem situation för tågen vädermässigt, det är det jag kan svara på den frågan i nuläget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.