Foto: TT.

SJ ville stoppa inslaget

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagen följde SVT Nyheter Västerbotten med på en tågresa för att skildra flyktingarnas vardag. Efter resan har SJ hotat med att koppla in jurister om det filmade materialet från tåget sänds. Men vi väljer att publicera inslaget.

Så här svarar SJ:s presskommunikatör Maricka Berggren på varför de ville stoppa inslaget.

– Med respekt för alla resenärer som finns på våra tåg så har vi en rutin där journalister som vill filma ombord ansöker om tillstånd innan dom kliver ombord på tågen. Det är för att vi ska kunna få en chans att förberedda alla inblandade på att ett filmteam kommer att kliva ombord.

Tycker inte SJ att det är viktigt att berätta om de här flyktingarnas historia och visa vilka förhållanden som dom tar sig igenom landet?

– Med respekt för dom som är på flykt och är ombord på våra tåg och deras utsatta situation så vill vi att medierna ansöker om filmtillstånd innan dom kliver ombord, säger Berggren.

Du säger med respekt för flyktingarna på tågen. Är det dom ni vill skydda?

– Ja, men det handlar också om att våra medarbetare ska få en möjlighet att veta om att det kan kliva på ett filmteam under färden.

Nu är det ingen ur er personal som förekommer i det här filmade materialet. På vilket sätt menar du då att vi besvärat personalen på tåget?

– Jag hoppas att alla respekterar att vi har en ordning där medier behöver ansöka om tillstånd innan dom kliver ombord för att filma och intervjua våra resenärer och medarbetare, säger Maricka Berggren.

Ansvarig utgivare motiverar

SVT Nyheter Västerbottens ansvariga utgivare Anders Bäckström motiverar varför materialet sänds:

– Det här är historiskt viktiga bilder som visar den största flyktingströmmen genom Sverige i modern tid, säger han och fortsätter:

– Att inte visa vardagen för de här drabbade människorna vore djupt olyckligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet