Foto: SVT

Lokalt avtal skrivet – men alla är inte nöjda

Publicerad

Missnöjet kring deltidsbrandmännens nya avtal fortsätter. Trots att det finns en färdig och underskriven överenskommelse mellan deltidsbrandmännen och Umeå kommun är det bråk om vad överenskommelsen egentligen gäller.

Många deltidsbrandmän har varit missnöjda med det nya avtalet som börjar gälla 1 maj. Missnöjet grundar sig bland annat i det nya och annorlunda ersättningssystemet som kommer att antas, som innebär att deltidsbrandmännen får lägre ersättning. 

Det slutade med att nio deltidsbrandmän sa upp sig, men efter att kommunen och Brandmännens riksförbund gjort en lokal överenskommelse har nu sju av dem tagit tillbaka sin avskedsansökan, enligt brandchefen Lars Tapani.

Läs även: Nu slutar Per: ”Det gick åt helvete allting”

”Kommer ta hus i helvete”

Nu är en lokal överenskommelse underskriven och klar i Umeå. Men ändå inte – för facket är inte överens med arbetsgivaren om hur länge överenskommelsen ska gälla: enligt facket april ut, men enligt protokollet fram till 2019. 

Ombudsmannen på Brandmännens riksförbund i Umeå, Stefan Nygren, vill ha en förändring och säger att man var överens med räddningstjänsten om att skrivningen var felaktig. 

– Det här kommer att ta hus i helvete kan jag säga. Det här är inget jag står för just nu, säger Nygren. 

Lars Tapani som är chef för räddningstjänsten i Umeå säger däremot att man är överens med facket om innehållet.  

– Det här måste redas ut, säger han. Vi vill ha en relation med de fackliga företrädarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer