Foto: TT

Hälften av alla sjukgymnaster kan försvinna: ”En katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns äldrenämnden måste spara 11 miljoner. Ett förslag är att ta bort nästan hälften av alla sjukgymnasttjänster. Sjukgymnasterna rasar nu mot förslaget.

– Det här är en katastrof. Det här kom som en fullständig chock. Vi är redan underbemannade, säger Annica Nylund, sjukgymnast och aktiv i fackförbundet Fysioterapeuterna.

”Mer oro och mer smärta”

I nuläget har varje sjukgymnast i Umeå kommun ansvar för 107 personer. Om sparförslaget blir verklighet försvinner hälften av de anställda sjukgymnasterna. De som jobbar kvar kommer då ha hand om 228 äldre var.

– Personer som bor på särskilt boende kommer inte att få någon rehabilitering alls. Det kommer att bli svidande. Det kommer att bli mer oro, mer smärta och mer mediciner, säger Nylund.

LÄS MER: Miljonbesparingar för äldreomsorgen

Raserar rehabliteringen

Annica Nylund menar att det inte kommer att löna sig för kommunen att skära ned på sjukgymnasterna.

– Det kommer att bli ökade kostnader. Det här raserar hela rehabiliteringen i Umeå kommun. Jag tror inte att de förstår vad vi bidrar med, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.