Foto: TT

Sjuksköterskor erbjuds 100.000 kronor – i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i Sverige som det saknas sjuksköterskor, det gör det även i Norge. I Storumans grannkommun Hattfjelldal väljer man att locka sjuksköterskor från Sverige med en jättebonus.

Sjuksköterskor som vill ha en högre lön söker sig ofta till Norge. Nu har Hattfjelldal, som gränsar till Storuman, annonserat efter sjuksköterskor på andra sidan gränsen. De nya sjuksköterskorna lockas med en högre lön än i Sverige, 37.800 svenska kronor. Enligt vårdförbundet är det få svenska sjuksköterskor som har en så hög månadslön.

Bonus mot att binda sig i två år

För att satsa långsiktigt får även de nyanställda en bonus på 100.000 norska kronor, mot att de binder sig till att jobba i kommunen i två år.

– Det tar tid innan man bli varm i kläderna på en ny arbetsplats och då hoppas vi att de väljer att stanna, säger Elisabeth Bogfjellmo, Helse och omsorgsleder på Hattfjelldals kommun.

Både dagisplats och boende

Genom att erbjuda både dagisplats och kommunala hyresrätter är förhoppningen är att de sjuksköterskor som börjar jobba i Norge också väljer att stanna där.

– Vi hoppas att de flyttar över hit, Hattfjelldal är en fin plats att bo på, säger Elisabeth Bogfjellmo.

Pendlar till Norge

Hon tror att svenska sjuksköterskor kan trivas bra i Norge eftersom det är mindre administrativt arbete och mer direktkontakt med patienter. Gunnar Andersson från Tärnaby är en av många svenska sjuksköterskor som valt att pendla till jobbet i Norge.

Han upplever att det är en högre personaltäthet där. Han är specialistsjuksköterska och har jobbat i Norge i 15 år som vikarie. Sedan ett år tillbaka har han en fast anställning på Mo i Rana.

– Det är det närmaste sjukhuset för mig att jobba på, säger Gunnar Andersson.

Patrik Persson (C), ordförande i omsorgsnämnden i Storumans kommun, förstår varför Hattfjelldal söker på svenska sidan men menar att Storuman inte kan gå in och möta lönen.

– Det här är ett inlandsproblem. Alla kommuner behöver specialistkompetensen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer