Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maximilian Schmitt-Egenolf, Erika Miles och Lemis Alshowak resonera kring det ruskiga höstvädret och deras bästa tips för att hålla humöret uppe. Foto: Stefan Brännström/SVT

Hur gör du för att hålla humöret uppe i mörkret? – Läsarna delade med sig av sina bästa tips.

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit få soltimmar i Sverige den senaste tiden. Allra minst sol har det varit i norra Sverige. Vad gör du för att hålla humöret uppe när det är mulet och grått? Våra läsare delade med sig av sina bästa knep i SVT:s chatt

SVT frågade några Umeåbor om gråvädret och hur det påverkar humöret.

– Deprimerande, säger Ellen Granberg.

– Det är inte så roligt, det förstör frisyren, säger Felicia Bjarnvik.

Hör fler reaktioner och tips i klippet.

Hur gör du för att inte bli deppig i mörkret?

Nu stänger vi vår chatt för kvällen. Tack för alla tips ni delat mer er av!

Thord • Räknar dagarna till metrologiska vintersolståndet
Hur så ?

Jacob • Flyttar Söderut

Anna • Försöker titta ut genom fönstret på jobb, så mycket som jobbet tillåter. Lever för de fyra timmars dagsljus jag får på helgen. Tãnker framåt, vid jul vänder det motljusare tider. Längtar till jul, även om det inte blir något ledigt i år.

Cissi • Jag tillåter mig att gå ner i varv. Om det inte är något ljus i alla fall - varför plåga sig med en morgon- eller lunchpromenad? Jag går när jag vill och om jag inte vill - då är det okej med en film eller musik, något varmt att dricka, levande ljus och en mysfilt. Man måste inte alltid vara aktiv och social, att tillåta sig ta det lugnt, vara själv, sortera tankar, bara vara känns nog så skönt. Och så är det ju den tiden på året där det inte är så ljust så varför förvänta sig strålande sol jämt? Det är inte mörkret som gör en deppig, det är inställningen till det som sänker humöret.

Hans Johan Svensson • Jag ställer inte för stora krav på mig själv. Det är normalt att inte vara lika pigg i mörkret. Jag tycker inte att jag måste vara glad och framåt hela tiden. Det är okej att vara litet deprimerad och kanske litet gnällig på småsaker. Sådär som små barn kan bli en stund innan det är dags att sova middag.
Som vuxen har jag en erfarenhet av hur jag fungerar. Jag kan välja bort det som jag absolut vet att jag inte tycker om. Men, i helt och hållet nya situationer har jag inga referenser i annat än min egen erfarenhet - som, just då, kanske inte går att tillämpa.

Nej, det är inte ett dugg farligt att vara deprimerad. Förhastade och dåliga beslut kan vara farliga. (Självmord är ett illa genomtänkt beslut. Och därmed kanske hoppa över en osäkerhet ifråga om hur du kommer att tycka om en framtid som du tycker dig ha sett hos andra eller bara gissar dig till. Gammal trött och sjuk går det att bli - även det livet har sin tid och sitt innehåll.)

Bra mat, motion och ljus • Det är väl naturligt att inte vara på topp jämt.
Men sedan påverkas vi olika av mörkret. Men nuförtiden är det som att folk ska vara på topp jämt. Vi är mänskliga.

Dröjer snön för länge så gäller det att ta vara på de ljusa timmarna.
Se till att vara ute i ljuset så mycket det går dagtid.
Minst en halvtimme.
Göra det fint och mysigt hemma.
Ha något rum hemma med extra bra ljus så man kan få typ "ljusterapi"hemma.

Promenera regelbundet.. jag är ingen doktor eller nåt men har sett att motion är bra för psyket/humöret.

Av regelbunden motion och fysisk träning blir man piggare, gladare och orkar mer.
Det borde ingå i alla jobb dagligen eftersom så många missköter motionen.

Bra mat. Risken är att man tröstäter. Men jag vill påstå att goda matvanor, fiberrikt, vatten gör mycket, inget kvällsfika när man ätit och druckit normalt över dagen.
Magen behöver få vila.

Andreas • Jag brukar ta en promenad runt huset sen köpa lördags godis

Kl • Rensar barnens rum slumpar ut det på second hand sidor så att föräldrar med dålig ekonomi kan känna att de fyndat, istället för att de ska behöva ha en klump i magen när de eventuellt måste vända sig till välgörenhet. En sätt att ge utan att ställa motkrav. Second hand marknaden har blivit för tok för höga priser speciellt för de som behöver det bäst. Det gör mig glad 🙂

Lisa • Jag myser med mina 3 katter dag och natt.
Sen sysselsätter jag mig med min kreativitet och gör smycken utav olika slag i lera som jag också målar när jag lyssnar på musik. På helgen kommer oftast min vän på besök och så tittar vi på film i mysmörkret och givetvis så blir det massa sova. :-)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.