Foto: TT/SVT

Skapade sjal för barns framtidsdrömmar

Uppdaterad
Publicerad

Sjätteklassarna på Ersdungens skola i Umeå har sedan i våras arbetat med ett projekt om rättigheter och framtidsdrömmar för världens barn. Det resulterade i en stor sjal som eleverna själva har utformat och som i idag postades till utrikesminister Margot Wallström.

– En av formerna föreställer en skola och det är för att alla barn behöver gå i skolan. Och så har vi gjort medicinflaskor för att alla sjukdomar borde ha en medicin, förklarar eleven Hassan Musdaf Mohammed Omar.

Eleverna har tillsammans kommit överens om vilka figurer som ska vara med på sjalen utifrån vad de tycker känns viktigt för barn runt om i världen.

– Utomlands typ i Syrien finns det inte rent vatten och då måste de dricka smutsigt vatten som de dör av. Jag hoppas att det kommer borras fler brunnar och att fler får gå i skolan så att alla ska ska få chansen att utbilda sig och kunna få bra jobb, säger Ellen Engström.

Hoppas på svar från Wallström

Kulturverket i Umeå har hjälpt eleverna med att trycka upp formerna på en grön silkessjal och eleverna har också skrivit ett brev riktat personligen till Margot Wallström. Där skriver de bland annat att “Vi är otroligt tacksamma och glada för att det finns sådana som du som jobbar så hårt för att världen ska bli en bättre plats för oss att växa upp i.”.

I förmiddags undertecknade eleverna brevet och lade det tillsammans med sjalen i ett vadderat kuvert med adress “Margot Wallström, Regeringskansliet”. Nu hoppas Ellen Engström och de andra klasskamraterna att det här inte blir sista gången som sjalen syns i TV.

– Vi hoppas att hon ska ha på sig den på något större möte så då vet hon att vi barn är med henne, avslutar Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.