Foto: Boliden AB

Skar upp handleden på 850 meters djup

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern skadade sig i en olycka i Renströmsgruvan i Boliden under lördagsförmiddagen. Han skar sig i handleden på 850 meters djup och började blöda kraftigt. Mannen fick åka ambulans till sjukhus, men är inte allvarligt skadad.

Mannen, som är i 20-årsåldern, framförde en traktor på 850 meters djup i Renströmsgruvan i Boliden, Skellefteå kommun, som är Sveriges djupaste gruva med 1420 meter.

– Han märkte att backspegeln gick sönder och bestämde sig för att fixa den, sen råkade han skära sig i handleden på spegelglaset, säger Pär Göting, gruvchef Renströmsgruvan, Boliden AB.

”Det kom en hel del blod”

Det var väldigt få personer i gruvan och man valde att ta det säkra före det osäkra.

– Det kom en hel del blod, så man ringde efter ambulans, säger Pär Göting.

Fick sys

Mannen färdades i ett fordon upp till marknivå där ambulanspersonal mötte upp vid industriområdet.

– Han fick sys med några stygn och kommer inte jobba mer idag, men han sa att han mådde bra, så han är nog tillbaka i gruvan imorgon, säger Pär Göting.

”Det är lite oturligt”

Per Göting anser inte att Boliden AB har brustit i sina rutiner.

– Det är lite oturligt, man måste vara försiktig när man ska hantera glas, men visst, vi hade kunnat ha bättre hantering kring det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.