Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste nappa på nya idéer och nya metoder.”- Hör Helena Lindgren, enhetchef i Burträsk, berätta om rekryteringen från Södermanland. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Skellefteå kommun raggar arbetslösa från Sörmland – får gratis boende

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Västerbotten är lägst i hela Sverige. Högst är den i Södermanland. Därför försöker Arbetsförmedlingen via ett projekt locka sörmlänningar till bland annat Skellefteå med gratis resa och boende i kommunen om de rekryteras.

I Västerbotten tas olika knep för att rekrytera personal. SVT har tidigare berättat om äldreboendet i Skellefteå kommun som testar speeddejting för att få sommarvikarier och hur Umeå kommun anordnar pizzakvällar för att locka ny personal.

För att klara sommarens bemanningsbehov har Skellefteå kommun rekryterat personer från Södermanland. Det är Arbetsförmedlingens kansli för omställning och matchning i norr som tillsammans med Arbetsförmedlingen i Södermanland genomför projektet ”provjobba och provbo”.

Industriboomen i norr

Gratis resa och boende

Deltagarna har fått söka sommarjobb och gå igenom samma process som andra sökande, men när de väl får ett jobberbjudande ingår det kostnadsfritt boende hela sommaren samt resan till och från Skellefteå. Kostnaderna står Arbetsförmedlingen för.

Än så länge har två personer rekryterats till kommunen och de båda kommer att jobba i Burträsk.

– Eftersom att det blivit svårare att hitta vikarier till sommaren är nya metoder något vi måste nappa på för att hitta personal. Och vi tror på de här personerna vi rekryterat, säger Helena Lindgren, enhetschef på Service och stöd och en av dem som rekryterat personal från Södermanland.

Var ska sommarvikarierna jobba och bo? I klippet högst upp träffar vi två arbetsgivare i Burträsk. I klippet nedan berättar Skellefteå kommuns HR-strateg Johanna Renberg om förhoppningarna med projektet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Renberg, HR-strateg på kommunen, berätta om förhoppningarna Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet