Hör varför yttre befäl Mattias Hallström tycker det är en bra idé med böter för bilister som dundrar på med stereon. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Skellefteå kommun försöker stoppa den höga bilmusiken

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå gör kommunen nu ett nytt försök att få stopp på oväsendet kring hög bilmusik. Det kan komma att krävas tillstånd från polisen för att få spela hög musik.

En stor del av de samtal som polisen i Västerbotten fick förra helgen handlade om störningar från motorburen ungdom. Yttre befäl Mattias Hallström var under lördagskvällen med och skingrade en grupp motorburna ungdomar som samlats kring mackarna på söder i Skellefteå.

– Vi har tydligt sett att det är ett ökande problem och musiken blir högre. Det är fler bilar som kör omkring främst på helgerna med hög musik, säger han.

Bakläxa

Bygg- och miljönämnden beslutade på torsdagen om ett nytt försök att ändra de lokala ordningsföreskrifterna. Det ska krävas tillstånd från polisen för att spela hög musik.  I början av året togs samma beslut – men det fick bakläxa av länsstyrelsen. Nu har nämnden ändrat några ord i skrivelsen och tror att den ska gå igenom den här gången. Sedan ska den återigen klubbas i kommunfullmäktige.

Bristande lagstiftning

Mattias Hallström välkomnar möjligheten att bötfälla de som stör.

– Det har visat sig svårt med lagstiftningen, det finns ingen som träffar klockrent. Idag avvisar vi folk som kommer tillbaka, men vi skulle vilja ha en lagstiftning som kommer åt problemet, säger han.

Det kan också inom kort komma en ny lag angående hög musik från fordon. Justitieutskottet håller på att bereda frågan för beslut i riksdagen.

– Det vore väl det bästa. Men i väntan på det ska vi göra så gott vi kan, säger bygg- och miljönämndens ordförande Felicia Lundmark (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.