Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Handlar om att trigga igång bostadsbyggandet” – Lorents Burman (S) om varför Skellefteå kommun köper bostadsrätter. Foto: Anders Öhlund / SVT.

Skellefteå kommun köper bostadsrätter – vill ge byggandet en boost

Publicerad

Nu köper Skellefteå kommun 20 bostadsrätter i nyproduktion – för 50 miljoner kronor. Anledningen är att man vill ge bostadsbyggandet en skjuts.

– Vi kan tänka oss att köpa fler, säger Lorents Burman (S) som är kommunalråd i Skellefteå.

I år färdigställs bara cirka 200 bostäder i Skellefteå, trots den stora bristen på bostäder. Anledningen är att bostadsbyggandet bromsat in kraftigt efter räntehöjningarna.

– Om vi köper bostadsrätter i nyproduktion vet ju byggherren att dom är sålda och kan börja bygga. Vi kan också tänka oss att köpa fler bostadsrätter, säger Lorents Burman (S).

Bostadsmarknaden i Skellefteå

Köpet är dock kortsiktigt och bostadsrätterna ska säljas så snart byggandet kommit igång.

”Har inte tid att vänta”

Fram till 2030 planeras byggandet av 10 000 bostäder i Skellefteå. Ifjol växte befolkningen med 2 000 personer i Skellefteå. Bostadskön i Skellefteå har ökat med 3 000 anmälningar på ett halvår och är idag 50 000 personer hos Skebo.

– Idag har vi inte tid att vänta på några nationella stöd. Vi står väldigt själva och måste göra nått för att få igång byggandet, säger Lorents Burman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Skellefteå

Mer i ämnet