Skellefteå kommun rädd för friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Flera friskolor väntar på tillstånd att etablera sig i Skellefteå. Nu fruktar kommunen att de får lägga ned flera av de kommunala grundskolorna.

Tre friskolor har just nu ansökningar liggandes hos skolinspektionen. Friskolor som vill sno åt sig kring 600 av kommunens elever.

– Det är klart att den minskningen i våra grundskolor skulle innebära att vi säkert måste lägga ned någon skola, säger Barn- och grundskolenämndens ordförande Maria Marklund (S).

Stora besparingar

Skellefteås grundskolor som då tvingas spara närmare 50 miljoner kronor väntar nu oroligt på skolinspektionens beslut. Det ska komma innan jul.

Kommunen har sagt nej till alla etableringarna – det gör den alltid – men det beslut som kommer måste man rätta sig efter.

– Vi ser inte att de har något bättre att erbjuda än våra kommunala skolor, säger Maria Marklund.

Vad skulle krävas av en friskola för att få er att säga ja till en etablering?

– Personligen ser jag ingenting som skulle få mig att säga ja.

Oroliga politiker

Norrskenets friskola är redan väletablerade i Norrbotten. De har märkt av flera kommuners skeptiska inställning men menar att den brukar ändra sig över tid.

– Jag tror att det finns en oro både bland politiker och tjänstemän. Men min erfarenhet är att det lägger sig när de ser att vi är en seriös aktör som kommit för att stanna, säger Norrskenets rektor Mats Wikström.

Patrik Samuelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.