Skellefteå kommun säljer sin skog

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun säljer hela sitt skogsinnehav utom en del tätortsnära skogar till Skellefteå kraft för 230 miljoner kronor. Det beslutade kommunstyrelsens arsbetsutskott på tisdagen.

Beslutet motiveras med att kommunägda Skellefteå kraft får bättre tillgång till råvara för sin bioenergiproduktion. Det i sin tur bidrar till att minska oljeberoendet, och ger då positiva miljöeffekter.

Två ledamöter var emot, Håkan Lindh (fp) och Helena Lindahl (c). De menade istället att all skog utanför kommunens gränser ska säljas på ”ett affärsmässigt och för kommuninnevånarna optimalt sätt”. Den skog som finns inom kommunen vill de ska säljas till aktiva brukare i Skellefteå.

Med röstsiffrorna 5-2 drevs dock beslutet igenom. Det handlar om närmare 9 000 hektar skogsmark som nu ska övertas av Skellefteå kraft.

En del tätortsnära skog kommer kommunen ändå att behålla. Det för att säkerställa allmänhetens tillgång till rekreation, och för det ska finnas mark för framtida bebyggelse.

Affären planeras genomföras vid årsskiftet. Men först måste kommunfullmäktige godkänna beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.