Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsförvaltare Johannes Lundgren visar hur solceller kopplade till ett stort batteri kapar elförbrukningen på Mobackens nybyggda förskola i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Skellefteå kommun testar jättebatteri i förskola för att spara el

Uppdaterad
Publicerad

Solceller kopplade till ett stort batteri kapar elförbrukningen drastiskt på Mobackens nybyggda förskola i Skellefteå, visar ett test som kommunen gör på förskolan.

– Jag tror att fler och fler stora fastighetsägare ser på sådan här teknik, säger fastighetsförvaltare Johannes Lundgren.

Mobackens förskola fick börja testa anläggningen i april. Månaden efter var elförbrukningen halverad. När kommunen jämför med en annan nybyggd förskola utan solceller och batteri märker de en stor skillnad.

– Man ser under sommarmånaderna att solceller i kombination med batterilagret sänker förbrukningen drastiskt, säger fastighetsförvaltare Johannes Lundgren.

I klippet kan du se kommunen tror att elkostnaderna kan kapas även mörka vinterdagar med förskolans jättebatteri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.