Skellefteå kommun uppmanar medborgarna att bli hyresvärdar

Uppdaterad
Publicerad

36 000 hushåll i Skellefteå har fått hem en lapp i sin postlåda där kommunen söker ”bostadshjältar”.

Med etableringen av Northvolts batterifabrik är trycket på bostadsmarknaden hårt och kommunen vill att fler hyr ut lediga rum eller sommarstugor.

Planen är att tusen bostäder om året ska byggas de närmsta åren i Skellefteå. Men det som börjar byggas nu står klart först i slutet av nästa år – samtidigt som Northvolt anställer upp mot hundra personer i månaden.

Lägg till det tusentals byggjobbare som bygger fabriken och andra industrietableringar. Bostadsmarknaden år 2021 är svår nöt att knäcka.

– Alla bostäder räknas just nu, säger näringslivsutvecklare Hanna Vallmark.

Bostadslots

Kommunen har gått ut i en kampanj där de frågar Skellefteborna om de har rum, stugor eller fastigheter att hyra ut.

En kommunanställd jobbar nu som bostadslots för att ta emot förfrågningar om uthyrning. Lotsen förmedlar inga bostäder men hjälper den som vill hyra ut att få mer information om hur det går till.

– Det är väldigt viktigt att man förhåller sig till de regler som finns. Det är också därför vi har bostadslotsen som ska informera om det. Vi vill ha en sund bostadsmarknad, säger Hanna Vallmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.