Gun-Inez Andersson i Åmliden mellan Norsjö och Kristineberg är upprörd. När hon och maken Dan ville säga upp avtalet med Skellefteå Kraft fick de beskedet att det skulle kosta över 13 000 kronor.
– Alltså jag trodde inte det var sant, det måste ju vara fel. Jag menar vi har varit kund hos skellefteå kraft i 33 år...jag tycker det var förfärligt att vi skulle råka ut för det här, berättar hon.
Problemet är att paret skrev på ett femårigt avtal i höstas när elpriset stod högt, och om de nu vill bryta avtalet måste de betala hela mellanskillnaden.
– Jag blir arg, jag tycker det är respektlöst. När Dan för andra gången ringde till Skellefteå Kraft för att höra om det verkligen var någon rim och reson i den tidigare informationen svarade den kvinnan bara att skriver man på ett avtal då får man stå sitt kast.
För Skellefteå Kraft är det här självklarheter.
– Kunderna i dag är så pass medvetna om vad man gör för annars byter de inte elleverantör och väljer den billigare för att få ner elkkostnaderna.
I och med att du gör sådana aktiva val är du medveten om vad du gör. Det är inte som om du går och köper en tidning på stan du vet vad du gör när det handlar om el, kommenterar Veronica Lindström, privatmarknadsansvarig hos Skellefteå Kraft.
Men det är likafullt många som hamnat i den här situationen, och som i dag känner sig lurade av flera skäl. Dels tycker de att kraftbolaget i höstas uppmanade dem att binda sig för ett långt avtal. Dels har de upptäckt att andra bolag på olika sätt erbjuder sina kunder möjlighet att teckna om ett dåligt avtal.
Västerbottensnytt har varit i kontakt med bolag som Vattenfall, Fortum och E:on vilka bekräftar det.
Veronica Lindström tycker att de varit tydliga med vad som gäller, och konstaterar att bolagen väljer olika vägar.
– Vi har valt att inte jobba så. Som det ser ut i dag har vi ingen omteckningsrätt på våra avtal, konstaterar hon.
– På nåt vis har de ju tagit som ett stryptag på oss för vad kan vi göra nu, frågar sig Gun-Inez Andersson.
Hon hoppas i alla fall att det här hjälper människor så att de blir mer uppmärksamma på vad de gör när de skriver under ett elavtal.
– Det är viktigt att man inte stirrar sig blind på kilowattpriset utan också tar reda på hur de hanterar den här typen av frågor, menar hon som kommer att byta elbolag när den här avtalsperioden går ut.