Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygplatschefen Robert Lindberg är tydlig – om Skellefteå i framtiden inte kommer att vara en beredskapsflygplats, kommer de fortsättningsvis inte att ta emot ambulansflygplanen frivilligt. Foto: Anders Öhlund/SVT

Skellefteå kräver status som beredskapsflygplats – annars stoppas ambulansflygen

Uppdaterad
Publicerad

I Trafikverkets utredning kring framtida beredskapsflygplatser finns inte Skellefteå med i förslaget. Nu hotar kommunen med att sluta ta emot ambulansflyg.

– Säger staten så, kan vi inte längre ta emot dem frivilligt, säger flygplatschef Robert Lindberg.

Beredskapsflygplatserna ska säkra att samhällsviktiga flygtransporter kan göras när flygplatserna normalt inte har öppet. Under pandemin fick Skellefteå liksom en lång rad andra flygplatser i landet tillfällig status som beredskapsflygplatser.

Några tillfälliga ska även i fortsättningen vara det föreslår Trafikverket i en utredning – där ingår till exempel Lycksele, men inte Skellefteå.

– Ja, då blir alternativet att alla får åka ambulans härifrån till Umeå eller Luleå, säger flygplatschef Robert Lindberg.

”Handlar om människoliv”

Historiskt har det funnits ett vedertaget system då de flesta flygplatser frivilligt ställt upp för ambulansflyget. Robert Lindberg räknar att Skellefteå flygplats gjort det mer än 500 gånger sedan kommunen tog över driften från Luftfartsverket för 17 år sedan.

– Man öppnar flygplatsen för det handlar om människoliv. Det har andra flygplatser också gjort, säger Robert Lindberg.

Som svar på en remiss på utredningen kommer en skarp uppmaning från kommunstyrelsen att Trafikverket ska tänka om:

”Systemet med frivillighet kan givetvis inte fortsätta i det fall regeringen beslutar att Skellefteå Airport ej skall vara beredskapsflygplats” skriver kommunstyrelsen i sitt yttrande.

– Det är den ambitionsnivå vi landat på som vi tycker kan vara tillräcklig . Det är klart att man kan ha synpunkter på det, säger Katarina Wigler, luftstrateg på enheten strategisk planering vid Trafikverket.

I klippet kan du se vilka flygplatser i norra Sverige som föreslås som beredskapsflygplatser.

Ordinarie:

Gällivare

Luleå

Umeå

Sundsvall-Timrå

Åre-Östersund

Stockholm-Arlanda

Visby

Göteborg-Landvetter

Ronneby

Malmö-Sturup

Förslag på Ytterligare efter översyn 2020

Kiruna

Lycksele

Mora

Uppsala-Ärna

Karlstad

Örebro

Skavsta

Linköping-Malmen

Jöndköping

Förslag på ytterligare i utredning

Trollhällta-Vänersborg

Växjö

Kristianstad

Källa Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer