Foto: TT

Skellefteå satsar på äldres tänder

Publicerad

Socialnämnden i Skellefteå har antagit ett särskilt handlingsprogram för äldres munhälsa eftersom det visat sig att munhälsan mycket snabbt kan försämras när så kallade sköra äldre succesivt blir allt mer beroende av vård och omsorg.

Handlingsprogrammet pekar på hur viktigt det till exempel är att samhället hjälper till att se till så att den som är äldre behåller kontakten med sin tandläkare. Men det handlar också om att uppmärksamma förändringar tidigt och öka kunskapen om just äldres munhälsa, och att samordna insatser mellan kommunen, tandvården och sjukvården.

– Det här är jätteviktigt. Om du som äldre har en god munhälsa så kan du också äta bättre. Vilket gör att du orkar vara mer fysiskt aktiv långt upp i ålder, säger Louise Lundholm som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Skellefteå kommun och som varit med och tagit fram handlingsprogrammet.

”Många har tänder kvar”

Förhoppningen är nu att ökat fokus ska leda till ökad kunskap som kan resultera i goda exempel.

– Friska äldre har idag bättre munhälsa än någonsin tidigare och har många tänder kvar men det finns ändå insatser att göra.

Programmet har tagits fram av Sveriges Tandläkarförbund i samarbete med Akademikerförbundet SSR, Dietisternas Riksförbund, Svensk sjuksköterskeförening och Sveriges Tandhygienistförening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.