Hör projektledaren berätta hur landsbygdsplanen ska fungera Foto: SVT

Skellefteå turnerar med ny plan för landsbygden

Publicerad

Skellefteå är till ytan en av Sveriges största kommuner och nästan halva befolkningen bor utanför centrum.

För att tydliggöra vilken utveckling kommunen vill se har man gjort ett förslag till landsbygdsplan som just nu är ute på turné.

Egentligen är det en fördjupad översiktsplan som allmänheten i alla kommundelar nu får chansen att veta mer om, och tycka till om.

– Planen försöker tydliggöra och beskriva hur Skellefteå kommun vill utveckla sina landsbygder, berättar projektledaren och fysiska planeraren Lovisa Hällkvist som talar i plural för att beskriva att det är ett nät av orter med stor variation.

En av landsbygderna är Kåge dit Anders Lundström kommer för att bilda sig en bättre uppfattning om vad som är tänkt.

– Långsiktigt är det nog bra det här, säger Anders Lundström.

”Borde ha varit ännu tydligare”

På plats i hembygdsgården finns också kommunalrådet Maria Marklund (S) och Centerpartiets gruppledare Carina Sundbom.

– Det här är en bra början men jag tycker att den borde ha varit ännu tydligare och till exempel pekat ut var vi ska ha till exempel barnomsorg och skolor, säger Carina Sundbom (C).

Men mot det har kommunalrådet invändningar.

– Att bestämma det är inte helt enkelt när vi samtidigt vill att alla ska ha samma förutsättningar, säger kommunalrådet Maria Marklund (S).

Hittills har planen turnerat till Boliden, Jörn, Byske och Burträsk. Nästa vecka kommer den till Bureå och Lövånger. Fram till 27 december är det fritt fram att lämna synpunkter till kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.