Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En plats som sjuder av liv” Se hur kommunalrådet Evelina Fahlesson tror att Pokerbacken i Skelleftehamn kommer att förändras på några år. Foto: Afry / Patrik Samuelsson SVT

Skellefteå satsar på bomässa i Skelleftehamn

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen beslutade kommunstyrelsen i Skellefteå att ge klartecken för en organisation som ska ro ihop en bomässa. Tanken är att det ska byggas hundratals innovativa bostäder på Pokerbacken i Sävenäs, Skelleftehamn.

Målet är enligt kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) att Skellefteås bomässa ska anordnas år 2026.

Bomässor har ofta teman som kan handla om innovation inom till exempel miljöbyggande. Vad temat blir i Skellefteå är än inte spikat.

– Där har vi inte landat än. Idag har vi fattat beslut om organisation, mål, syfte och finansiering. Vi vill ta en innovationshöjd. Jobba med hållbarheten inom ekonomi, miljö och social hållbarhet. Men också energibyggande och för vår del vill vi utveckla träbyggandet ännu mer, säger Evelina Fahlesson (S).

Tätt och lågt

Arkitekten Tomas Sandell vid Afry har gjort en förstudie kring en bomässa. Den presentation han drog på torsdagen handlar om kring 250 bostäder som byggs tätt, lågt och det mesta i trä. Inspirationen kom efter en fika på den pitoreska innergården vid Café Lilla Marie i centrala Skellefteå.

– Då slog det oss, det är ju så här man vill bo, berättar han.

Senast en bomässa anordnades i Västerbotten var i Umeå år 1987. Då var temat ”Boende för generationer” och den lockade över 60 000 besökare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer