Foto: Marit A Israelsson

Skellefteå vill överklaga domen om frånvaroregistrering med ansiktsigenkänning

Publicerad

Gymnasienämndens ordförande Felicia Lundmark (S) har lämnat in en ansökan om prövningstillstånd i kammarrätten i hopp om att få tydligare besked om vad som ska vara tillåtet när det gäller frånvaroregistrering av elever med hjälp av ansiktsigenkänning.

Frågan, som grundar sig i att Skellefteå var först ut med att testa ansiktsigenkänning på eleverna, är, som skolchef Anders Bergström uttrycker det, brännhet. Kommunen har fått stöttning i rättsprocessen av bland annat SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) chefsjurist.

– Frågan om elevernas integritet har tenderat att bli svartvit, trots att det för vår del handlat om att systemet är ett komplement så det behöver tydliggöras, kommenterar avdelningschef Erik Burstrand.

Att det är gymnasienämndens ordförande som själv lämnat in ansökan om prövningstillstånd på delegation beror på att kommunen annars inte skulle klara kammarrättens tidsfrist för överklagande. Formellt beslut om att gå vidare tas av gymnasienämnden den 24 september.

I klippet förklarar Felicia Lundmark (S) vad konflikten om samtycke handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.