Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur lång tid kan det ta innan kräftfisket liknar det som en gång fanns? Hör vad fiskekonsulenten Tony Söderlund säger i klippet. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Kräftpestsmittan i Skellefteälven har inte spridit sig till andra vattendrag: ”Varit duktiga på att följa restriktionerna”

Uppdaterad
Publicerad

Kräftpestsmittan i Skellefteälven gör att det råder fiskeförbud på kräftor längs med det smittade området, uppströms från Båtforskraftstation och ner till kusten. 

Länge befarades det att smittan skulle sprida sig vidare till andra vattendrag – men enligt Tony Söderlund, fiskekonsulent i Skellefteå kommun, har man inte hittat pestsmitta någon annanstans.  

– Vi har inte fått några rapporter om döda kräftor i några andra vattendrag, säger han. 

En bidragande orsak till att smittan inte spridits vidare är tack vare att Skellefteåborna är duktiga på att följa restriktionerna som gäller. Men nu när kräftfisket har dragit igång är det extra viktigt att vi fortsätter följa restriktionerna, säger Tony Söderlund.  

– Det är viktigt att vi fortsätter följa de restriktioner som finns. Att man sanerar sin utrustning och båtar, kommunen har en hetvattentvätt som man kan använda för att sanera båtar och båttrailers. Man kan också titta på kommunens hemsida där man kan få tips på hur man sanerar så att man inte sprider smittan vidare till fler vatten, säger han.  

Lång väg tillbaka till en frisk älv 

När alla flodkräftor i Skellefteälven har dött försvinner även smittan, förutsatt att man inte hittar några signalkräftor. Förhoppningen är att man under nästa säsong ska kunna återintroducera flodkräftorna i Skellefteälven. Men att det tar lång tid innan beståndet återhämtat sig.   

– Det tar ett antal generationer innan flodkräftan har byggt upp ett bestånd igen, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent i Skellefteå kommun. 

Skellefteå kommun kommer inom kort att ha nya möten med Länsstyrelsen för att planera hur man ska gå vidare med bland annat provfiske. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer