– Intresset från andra kommuner är stort, konstaterar brandmannen Stefan Magnusson.
Byter snabbt till civila kläder
Magnusson är initiativtagare till projektet, där Sveriges kommuner och landsting, Kommunalarebetareförbundet och Brandmännens riksförbund samverkar.
När brandlarmet går är det bråttom att svida om. På brandplatsen ska larmställen stå emot både hetta, vatten och stoft.
Sedan branden väl är släckt brukar det inte vara lika bråttom längre med att byta tillbaka till civila kläder. Men i Skellefteå har det blivit ändring på det – av hälsokäl.
– Nu byter vi till träningsoverall redan på brandplatsen. De rökiga larmställen och den kontaminerade utrustningen åker i lastutrymmet, konstaterar Stefan Magnusson.
Brandrök innehåller både kända och okända hälsorisker – gifter som fastnar i kläder och utrustning. Vid räddningstjänsten i Skellefteå har på senare år flera brandmän i 50-årsåldern insjuknat i cancer.
Räddningstjänsten i Skellefteå har redan ändrat rutiner och metoder.
Friskare brandmän
Rökiga larmställ åker hem från brandplatsen i förslutna säckar som stuvas i lastutrymmet. Brandmännen åker hem i civila kläder. De nersmutsade ställen tvättas för sej.
Skelleftemodellen står nu som förebild i det riksomfattande projektet friska brandmän.
– Projektet behöver inte kosta mer pengar för kommunerna. Det är mera en fråga om att ändra rutiner och logistik. Jag är övertygad om det kommer att ge friskare brandmän, konstaterar Stefan Magnusson.
Robert Tedestedt