I både Tärnaby och Nalovardo var det säsongspremiär under lördagen. Foto: Magnus Rasmark

Se skidpremiären – flera backar öppnade för säsongen: ”Peppade nåt djävulskt”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen öppnade flera skidbackar i länet upp för säsongen. I Nalovardo, Sorsele, har man gjort flera coronaanpassningar i anläggningen för att minska risken för smittspridning.

Under lördagen öppnade flera slalombackar i länet. Bland annat i Tärnaby, Tjamstan i Malå samt Nalovardo i Sorsele slog igång liftarna för första gången den här säsongen.

– Vi är peppade nåt djävulskt. Vi har bra med konstsnö och nu väntar vi på den riktiga snön. Det ska komma bra med snö i helgen, säger Patrik Abrahamsson, vd Nalovardo.

– Vi har haft lite tjuvstart i veckan då ett par grupper har haft utförsåkning i backen. Men nu öppnar vi för allmänheten och vi jobbar på nu för att få allt att funka.

Covidåtgärder

Precis som de flesta andra ställen i samhället har man på Nalovardo gjort det man kan för att förhindra smittspridning i anläggningen.

– Det finns nu en app man kan beställa och betala för mat genom. Där kan man också välja om man vill sitta i restaurangen eller få maten levererad till sig så att man slipper gå in om man inte vill det.

– Är man ute i god tid kan man också köpa liftkort online och få det via post. Då är det bara att komma hit och börja åka. Köper man här så kan man göra det utomhus vid liften.

Vilka åtgärder gör ni vid just liften?

– Vi har satt upp skyltar och pinnar, sen får vi hjälpa till att påminna gästerna om att hålla avstånd. Och våra skidvärdar får vara mer lyhörda och fråga om det är någon som behöver hjälp, avslutar Patrik Abrahamsson.

Se åkglädjen från premiären i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.