EN skogsbrand härjar nära Hörnefors i Västerbotten. Foto: Google Earth/SVT Design

Skogsbrand i Hörnefors under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Det bedöms vara ett område på minst 450 x 450 meter som brinner i skogen nordost om Hörnefors.

Området kommer att vattenbombas. Vattnet hämtas i Österfjärden, allmänheten bör hålla sig borta från dessa områden under tiden som släckningsarbetet pågår from kl 14.00 söndag.

Larmet kom vid kvart över tio på förmiddagen. Räddningstjänsten har haft ett 15-tal brandmän på plats under dagen.

-  Branden är inte riktigt under kontroll ännu, det är några träd som fattat eld och några av våra slangar har brunnit upp, sade Conny Qwarforth, insatsledare vid Umeå brandförsvar, vid lunchtid.

Han berättade att branden då drog sig mot Örnsköldsvikshållet. Räddningstjänsten har fått förstärkning från Vännäs med ytterligare tankbil, och av två brandflygplan som kallades in från Örebro för att släcka från luften.

Ett av brandflygplanen vattenbombar över skogen. Foto: Patrick Trägårdh

De vattenbombande planen är extra resurser insatta från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och används av Umeå räddningskår för första gången. Planen har varit i räddningstjänstens förfogande i flera år, men två flygplan har tillfälligt stationerats i Örebro sedan 10 juni 2018. Planen är av typen Canadair CL-415 och kan hålla 6200 liter vatten.

– Vi tror vi har omringat branden nu och vi kommer nog vara kvar här ett bra tag till, kanske till imorgon bitti, säger Qwarforth på eftermiddagen.

Under kontroll

Vid halvsextiden bedömer räddningstjänsten att branden är under kontroll, men det pyr fortfarande i stubbar och personal kommer finnas kvar åtminstone till 23 för att hålla koll. Därefter tar markägaren Holmen skog över bevakningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.