Foto: Pär-Ragnar Viklund, Arctic Air AB

10 hektar skog brinner i Grannäs – släcks med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner på en bergssluttning i Grannäs i Sorsele kommun. Brandområdet är omkring tio hektar stort och helikopter vattenbombar lågorna från luften.

Enligt Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap, är området cirka tio hektar stort, men det ska vara långt till byggnader.

Branden startade innan klockan 16, men på grund av det besvärliga läget tog det en stund att få fram vatten till branden. Efter några timmar sattes helikopter in för att vattenbomba branden. Totalt jobbar drygt 16 brandmän för att bekämpa branden. 

– Det lugna ner sig nu, fram mot 22 borde vi ha begränsat spridningen. Men vi kommer ha folk på plats många timmar till, sa Lasse Rystedt klockan 2045.

Har ni branden under kontroll?

– Ja, eller ge oss 40 minuter till så kan jag nog säga det.

Hur branden har startat är oklart.

Pyr fortfarande

Räddningstjänsten meddelar på torsdagmorgonen att man lämnat platsen och lämnat över till markägaren som sköter eftersläckningsarbetet som beräknas pågå i ungefär tre dagar.

– Det var ett stort område men branden är under kontroll.Vi har kvar lite grejer där uppe som markägaren lånar under eftersläckningsarbetet men vi lämnade själva platsen sent igår kväll. Vi fick bra hjälp av helikoptern att begränsa det där, de kan verkligen sin sak, säger Lasse Rydstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.