Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ola Lindström, styrkeledare, berättar att de vid lunchtid hade spridningen under kontroll. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Skogsbrand utanför Byske – risk för spridning till hus

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand i Dalmyra nordväst om Byske spred sig i den starka vinden under onsdagsförmiddagen. En mindre byggnad i anslutning till branden gick inte att rädda.

Larmet inkom till SOS 10.23. Enligt initiala uppgifter är det en skogsbrand som spridit sig till en mindre byggnad – ett gästhus eller ett förråd – och riskerar vidare spridning till ett större hus.

Totalt har 11 enheter från räddningstjänsten larmats till platsen. En ambulans är även larmad, oklart om någon skadats i nuläget.

– Initiala uppgifter säger att det är en yta större än en fotbollsplan som brinner och att det finns spridningsrisk till intilliggande byggnader, säger SOS-operatören till SVT.

Under kontroll

En dryg timme efter det initala larmet står det klart att den mindre byggnaden inte gått att rädda.

Vid 12-tiden berättar räddningstjänstens styrkeledare för SVT att man nu har spridningen under kontroll och väntas bli kvar på platsen i ett par timmar.

Det är för närvarande mycet stor brandrisk från Skellefteå och norrut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.