Foto: Jessica Gow,TT

Skola i Umeå har inte agerat tillräckligt snabbt vid kränkningar

Publicerad

En skola i Umeå kommun har inte agerat tillräckligt snabbt när en elev vid upprepade tillfällen drabbats av kränkande behandling, det menar Barn- och elevombudet som menar att huvudmannen har brustit i anmälningsskyldigheten.

Vid ett flertal tillfällen har en elev vid en skola i Umeå blivit utsatt för kränkande behandling av en annan elev. Enligt skolan har man agerat genom att rapportera incidenterna till rektorn och hålla samtal med de berörda parterna och deras vårdnadshavare.

”Har brustit”

Barn- och elevombudet har granskat fallet och menar att det är skolans skyldighet att anmäla kränkande behandling till huvudman skyndsamt. I det här fallet menar Barn- och elevombudet att det tagit alldeles för lång tid.

– Umeå kommun, i egenskap av huvudman för skolan, har brustit i sin anmälningsskyldighet enligt skollagen. Därför föreläggs huvudmannen enligt skollagen att vidta åtgärder för att avhjälpa den brist som konstaterats, skriver Barn- och elevombudet i sitt beslut.

Eftersom huvudmannen har utrett uppgifterna och vidtagit åtgärder anser Barn- och elevombudet att det inte finns förutsättningar att framställa ett skadeståndsanspråk. Men senast den 13 september 2019 ska Umeå kommun ha vidtagit åtgärder för att förbättra bristerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer