Föräldrar har tvingats betala för en årlig skidresa. Foto: SVT.

Skola kritiseras för dyr skidresa

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar måste betala 1000 kronor – trots att skolan ska vara avgiftsfri. Minervaskolan har flera gånger kritiserats för en skidresa till Tärnaby som elever får åka på. Nu får skolan kritik av skolinspektionen.

SVT Nyheter Västerbotten har flera gånger berättat om Minervaskolan, som tar ut avgifter trots att skolan ska vara avgiftsfri.

Tidigare kritiserade skolan för att barnen tvingades ta med egen matsäck till skolan. Dessutom har elever i årskurs fem fått åka på en skidresa till Tärnaby. Den resan har kostat föräldrar 1000 kronor + två måltider.

Återkommande problem med avgifter

För några år sedan ställdes resan in efter att SVT Nyheter Västerbotten rapporterat om problemet. Men sedan har resan återinförts. I november anmälde en förälder skolan till skolinspektionen.

Skolan skriver att resan sker med hjälp av föräldrars initiativ och engagemang. Pengar samlas ihop och om någon förälder behöver ekonomiskt stöd kan skolan hjälpa till med det, utan att någon hängs ut.

Enligt anmälaren skapar pengarna en skam och ångest för de som inte har råd, något som skolan inte håller med om. Skolan erkänner att eleverna själva får stå för två måltider, en lunch och en middag.

Måste hyra skidor

Elever ska ta med egen skidutrustning, eller hyra på plats. Skolan erbjuder hjälp till de som inte har råd med deta.

Skolinspektionen anser att resan inte är eller framstår som frivillig och att det strider mot lagen om en avgiftsfri skola. Skolan måste nu vidta åtgärder så att skolan och resan blir avgiftsfri för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.