Trångt på Björkskolan

Publicerad

Den nedlagda livsmedelsbutikens parkering på Alhem i Skellefteå blev skolgård när friskolan Björkskolan flyttade in för nio år sedan. Här ryms en liten bandyplan, ett pingisbord och en basketkorg.

– Skolgården är väldigt liten, det hade varit mycket roligare om den var större, säger eleven Veronika Linsdsköld.

För tre år sedan ökade antalet elever på Björkskolan från 72 till 92 och den lilla skolgården började bli trång.

– Sedan sexorna kom till skolan skulle vi behöva framförallt mer lekutrustning, säger skolans administrative chef Ronny Eriksson.

Ytan inte reglerad

Men att skolor ens har en skolgård är ingen självklarhet enligt SVT:s gransknng. I skollagen står det inget om det.

Bara förskolans utemiljö är reglerad i lag. Enligt plan- och bygglagen ska det finnas tillräcklig friyta på skolgården – det blir alltså en tolkningsfråga hur stor den ska vara.

Tipsa SVT om skolgårdar!

Visa

I Sverige finns tusentals grundskolor. Någon komplett kartläggning av hur många som saknar skolgårdar finns inte. Det förs ingen nationell statistik.

För att få en bild av omfattningen gör därför SVT nu en granskning. Redan har vi kunnat visa på stora brister i elevers utemiljö, med skolgårdar som är minimala eller helt obefintliga.

Vi vill få in fler tips och synpunkter om skolgårdar! Kontakta jenny.widell@svt.se eller Västerbottensnytts frida.wengberg@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer