Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer arbetar med att skotta bort snö från skoltaket. Foto: Stefan Brännström/SVT

Skoltak nära att rasa in i Umeå – byggnaden utrymdes

Uppdaterad
Publicerad

Ett tak på Östra Ersbodaskolans lokaler i Umeå var nära att rasa in under tisdagen. Det var fritidsverksamhet i lokalerna och byggnaden utrymdes. Taket har skottats från snö och stöttats upp inifrån.

Vid lunchtid på tisdagen upptäcktes det att taket till en av lektionssalarna på Östra Ersbodaskolan i Umeå buktade inifrån.

Kommunen bedömde att det fanns en risk att taket rasar in. Detta var vk.se först att rapportera om.

Skolan är stängd på grund av att det är sportlov, men det var fritidsverksamhet i byggnaden. De drabbade lokalerna utrymdes och låstes efter att man upptäckt risken.

– De har flyttat sin verksamhet till närliggande skola och några elever har åkt hem, säger Anna Narèus Vahlberg, biträdande rektor på skolan.

Kommunen: Snön under gränsvärdena

Kommunens fastighetsansvariga har varit på platsen. Taken har skottats från snö och under eftermiddagen bedömde man att risken var över.

– Vi har stöttat upp så vi bedömer att risken är hanterad, säger Karin Isaksson, fastighetschef och teknisk chef gator och parker.

Kommunen menar att snömängderna på taket inte enbart är orsaken.

– Vi har mätt flera gånger och det har varit under gränsvärdena. Sedan har förstås ändå snön påverkat händelsen, även om den inte varit över gränsen.

Det är än så länge oklart när lokalerna kan användas som vanligt igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.