Skoterförare kör sönder skidspår och härjar på förbjudna platser. Foto: Privat/TT.

Skoterförare buskör i centrum – förstör för skola

Uppdaterad
Publicerad

Skoterförare kör i skidspår, inne i samhället och på förbjudna skogsvägar. Nu har folk tröttnat och polisanmält buskörningen.

– Det är jobbigt att gnälla hela tiden, säger Sebastian Nygren Thorén, ordförande i Västanfjällets skoterklubb.

Redan ifjol hade Bjurholm problem med buskörning på skoter. Castorskolan polisanmälde att skoterförare körde i skidspåret och förstörde för eleverna.

Men problemen fortsätter även i år. Nu har en privatperson polisanmält buskörningen. Återigen är det personer som kört i skidspåret vid skolan, mitt i samhället och endast 500 meter från centrum. 

– Vi har problem med folk som inte lyssnar på vart man får köra och inte köra. Det är jobbigt att hålla på att jaga folk och gnälla hela tiden, säger Sebastian Nygren Thorén.

Lata personer vill spara tid

– Det är tråkigt för ungdomarna som ska åka skidor. Skolan måste pista om spåren för att kunna vara där, säger han.

Dessutom har skoterförare kört på andra förbjuda platser, på åkrar i centrala Bjurholm och på skogsbilvägar.

– Vid skolan tror jag det handlar om ungdomar som buskör, men det är också vuxna personer som är lata. Man har kommit på att man kan få en kortare körsträcka om man genar.

Skoterklubben försöker att informera om vad som gäller. Ifjol sattes det upp skyltar vid skidspåret. Det finns en skoterledskarta där tillåtna leder är markerade. Men ändå kör folk på andra platser.

Skoterklubben är bekymrad över buskörningen och tror att det kommer att få konsekvenser.

Kan leda till körförbud

– Det kan bli körförbud överallt. I Jämtland har markägarna stängt av stora delar för att folk körde över skogsplanteringar.

– Än så länge har föreningen klarat sig från påbackning av skogsbolagen, men det är nog bara en tidsfråga innan det sker, säger Nygren Thorén, som är less på att förare inte lyssnar.

– Vi har pratat med vissa personer om vad som gäller. Sedan fortsätter dom att köra på förbjudna platser.

Förhoppningen är att polisen ska utföra mer kontroller i samhället framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.