Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en dålig kombination att blanda skotrar och skidåkare” – hör vd:n Magnus Nilsson om den olagliga körningen i Borgafjällsbackarna. Foto: Privat/SVT

Skoterförare buskör i Borgafjällsbackarna – orsakar stora skador

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen och veckan har skoter- och crossförare buskört i skidanläggningen i Borgafjäll och orsakat stora skador i både pistade nedfarter och offpistområden. Förutom merarbete innebär det här ökade säkerhetsrisker.

– Det här måste vi få stopp på innan någon olycka händer, säger Magnus Nilsson, vd för Borgafjällbackarna.

Borgafjäll har fått mycket snö de senaste veckorna, vilket inte bara lockat utförsåkare till skidanläggningen Borgafjällbackarna. Under den gångna helgen och tidigare i veckan har även skotrar, snowbikes och crossmotorcyklar med bandsats kört i pisterna och offpist-backar – trots att det är förbudsområde.

– Otroligt frustrerande, konstaterar Magnus Nilsson.

Skoterförarna har också kört över Borgasjön och in ett förbudsområde i Jämtlands län.

– Det är ett jättestort problem, det påverkar alla, ortsbefolkningen, näringslivet och turister, säger Tommy Persson, skoterledsansvarig på Dorotea kommun, som vill se poliser på plats som kan bevaka skoterkörningen.

Lämnar djupa fåror

Förutom att skadorna i pisterna måste lagas innebär fordonskörningarna i skidanläggningen en säkerhetsrisk för skidåkarna lång tid efter att det körts.

– Det lämnar djupa fåror som plöjer tvärsigenom skidområdet och det är man ju inte beredd att mötas av mitt under åket, säger Magnus Nilsson.

Veckans buskörning är inte den första i sitt slag i Borgafjällbackarna. De senaste fyra åren har liknande incidenter skett regelbundet i framför allt perioden januari till februari när många skoterförare söker lössnöområden att köra i.

Har polisanmält

Ännu har ingen olycka inträffat, men Magnus Nilsson tror att det är en tidsfråga om man inte får stopp på den olagliga körningen. Därför har han nu polisanmält veckans överträdelser.

Han hoppas även att frågan ska lyftas bland skoterintresserade, för att skapa en större medvetenhet.

– Om skoterkretsen hjälper till och pratar med de som agerar på det här sättet kan man få dem att tänka om och ta ett större ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.