Foto: SVT

Skoterolyckor i fjällen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och fjällräddarna i Västerbotten har genomfört 40 fjällräddningsinsatser under vintern. Skoterrelaterade olyckor står för mer än hälften av räddningsinsatserna. Det visar statistik som tagits fram av polisen.

Fjällräddarna har haft mycket att göra under vinterhalvåret i Västerbotten. Och i hela norra Sveriges fjäll genomfördes sammanlagt 202 räddningsinsatser.

Olyckor med skotrar inblandade blir fler. I Västerbotten rapporterades 23 skoterolyckor under vintern. Skadebilden blir oftast allvarliga med olika frakturer och ryggskador, skriver polisen i en rapport.

Fyra personer avled

Utöver allvarliga skador avled fyra personer i samband med skoterolyckor, två i Jämtland, en i Dalarna och en i Västerbotten.

LÄS MER: Larm om skoterolycka vid Hemavan

I Västerbotten utlöstes en lavin av en skoterförare, personen avled i lavinen.

Laviner, varav sex stycken utlöstes i Västerbotten, utgjorde ungefär tolv procent av alla insatser. Stora insatser har också gjorts med hjälp av helikopter både från Sverige och Norge.

Majoriteten, ungefär 95 procent, av alla insatser handlar om omhändertagande av skadade och sjuka personer. Bland insatserna finns en mängd olika skador, men skelettskador det vill säga frakturer, är vanligt. 

Fakta Fjällräddningen

Det finns ungefär 400 fjällräddare, fördelade över ett 30-tal enheter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.

Alla fjällräddare är natur- och skotervana. De måste vara mellan 18 och 65 år och permanent boende på den ort deras enhet utgår från.

Fjällräddare har så kallad färdselrätt, vilket innebär att de får köra skoter i områden där det normalt är förbjudet.

Alla fjällräddare genomgår en grundutbildning hos polisen där de bland annat får lära sig grunderna i terräng-, snö- och lavinkunskap, radiokommunikation, första hjälpen och navigation.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.