Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kent Ehliasson, regiondirektör i Västerbotten, svarar på varför regionen har ett förväntat resultatunderskott 2020 och vad man tänker göra åt saken. Foto: Region Västerbotten/Malin Grönborg, SKRVisa alla (4)
Visa alla (4)

Plusresultat för nästan alla regioner – men inte Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och landsting, SKR, gick under tisdagen ut med en prognos över regionernas och kommunernas ekonomiska resultat för 2020. Rapporten visar att nästan alla regioner har ett förbättrat rörelseresultat i jämförelse med föregående år men att Västerbotten ändå ligger på ett underskott.

Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition, är kritisk till hur den Socialdemokratiska majoriteten hanterat ekonomin i Västerbotten.

– Det krävs ett stopp med att skjuta problem framför sig. Kraftsamla till en omställning till mer primärvård, bättre fungerande vårdkedjor så att äldre patienter inte behöver bollas runt utan att någon tar ett helhetsansvar, en samlad översyn av administrationen samt bättre fungerande ekonomistyrning är några av åtgärderna som behöver komma på plats, säger Sandström i ett pressmeddelande.

Hör regiondirektör Kent Ehliasson svara på varför Västerbotten går med underskott i klippet ovan.

Bättre än väntat för regionerna

SKR baserar sin prognos på ett enkätunderlag från ekonomichefer- och direktörer i Sveriges kommuner och landsting.

Det förväntade resultatet i kommunerna är cirka 30 miljarder kronor medan regionernas ligger på knappt nio miljarder kronor, det är första gången på tio år som det går med plus.

− Överskottet beror bland annat på att skatteintäkterna inte har påverkats i förväntad omfattning trots att arbetade timmar har minskat under året, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, i ett pressmeddelande.

SKR menar att anledningen till de goda resultaten huvudsakligen beror på de statliga åtgärderna och stöden i samband med pandemin.

Framtiden dyster – demografiska utmaningar

Trots förväntade goda resultat under 2020 så säger SKR att det kommer att bli betydande framtida utmaningar för kommuner och regioner, framför allt när det kommer till demografin.

– Vi behöver fortsatt hantera den demografiska utvecklingen med att äldre, barn och unga ökar jämfört med den arbetsföra befolkningen. Det gäller för kommunsektorn att använda det tillfälliga överskottet på ett sätt som kan minska kostnaderna i framtiden, säger Annika Wallenskog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se SKRs prognos för regionernas ekonomiska resultat 2020

SKR föreslår också till regeringen att riksdagen tillfälligt ändrar lagstiftningen så att årets plusresultat och överskott kan användas i budget och planering under kommande år.

− Extraordinära tider kräver också extraordinära åtgärder. Vi vill därför att regeringen ändrar lagen tillfälligt så att de tillskjutna statsbidragen kan användas under nästkommande år för att bidra till fortsatt hög kvalitet i välfärden och till att hantera pandemins långsiktiga konsekvenser, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.

SKRs Ekonomirapport, oktober 2020

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer