Dumpade skrotbilar stort problem

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har problem med skrotbilar. I Malå kommun står övergivna bilar både inne i samhället och i skogen. Nu vädjar kommunen till bilarnas ägare att skrota bilarna.

Flera kommuner i Sverige har problem med övergivna bilar. i Malå kommun står bilarna står vid bostadsområden, ute i byarna, i skogen men även längst vägarna i kommunen.

– De står bilar här och var. Det är ganska många bilar som folk övergett. En bil står till exempel kvar efter en olycka längst vägen, säger Jan Asplund, miljöinspektör, miljö och bygg på Malå kommun.

Miljöproblem

Enligt organisationen Håll Sverige rent överges tusentals bilar varje år i Sverige. För Malå kommun är det ett problem av flera anledningar. En av anledningen är att det inte ser så trevligt ut med skrotbilarna.

– Andra anledningar är att de kan vara i vägen och kan vara ett miljöproblem, säger Asplund.

Krånglig process

Kommunen har nu gått ut med information på sin hemsida för att uppmana människor att skrota sina bilar som blivit stående. För kommunen är det en krånglig process att bli av med bilarna på egen hand.

– Vi försöker få kontakt med ägarna så att de kan ombesörja om bilen. Kommunen har också möjlighet att flytta fordon genom att göra sig till ägare. Men det är en lång process, säger Asplund.

Övergivna skrotbilar är markägarens ansvar att ta bort. Tidigare fick man en skrotningspremie för bilarna men sedan den försvann har övergivna bilar blivit ett problem för flera kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.