Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stian Kvalvik, verksamhetschef ambulanssjukvården på Region Västerbotten, förklarar hur situationen för personalen ska förbättras. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Skyddsstopp på ambulansstationen i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansstationen i Lycksele stängs akut. Det är huvudskyddsombudet som krävt ett skyddsstopp på grund av brister i lokalerna.

– Vi får huvudvärk, blir illamående och upplever oss sjuka när vi är där, säger skyddsombudet Victoria Gustavsson.

Under en skyddsrond förra veckan lyftes en mängd avvikelser fram som personalen har rapporterat in. Det handlar om personalutrymmen som är problematiska.

– Lokalerna är under all kritik, personalen mår inte alls bra, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef ambulanssjukvården på Region Västerbotten.

För lite plats och för mycket avgaser

Problemen som påpekades är att det är finns för lite plats och att avgaserna från garaget som ligger intill personalutrymmen upplevs som hälsofarliga. Men enligt verksamhetschefen är det ingen akut fara, enligt luftmätningar som gjorts.

Skyddsombudet Victoria Gustavsson har svårt att tro på att mätningarna stämmer. 

– Jag funderar på hur de mätningarna har gjorts. Vi måste göra nått åt vår station, den är under all kritik på flera sätt. Vår önskan är att få tillgång till nya rymligare personalutrymmen, utan diesel.

Patientsäkerheten påverkas

Skyddsstoppet infördes från klockan 12 idag. Nu håller de berörda aktörerna ett krismöte. Eftersom personalen inte får vistas i lokalerna så kommer de nu att utgå från andra platser, som hemifrån. Det kan innebära en fördröjning i utryckningstid, från 90 sekunder till fem minuter.

– Personalen har fått gå över till beredskapspass. Det är samma som på nätterna. Då kan personalen vara hemma eller på annan plats och vara där inom fem minuter, säger Stian Kvalvik.

”Vi kan ju inte bygga upp en ny station på en dag”

Även om problemen är omfattande hoppas han på andra  personalutrymmen snarast.

– Vi ska se på en akut lösning som vi hoppas få på plats redan idag eller imorgon så att vi kan gå tillbaka till 90 sekunders utryckningstid, säger Kvalvik. En långsiktig lösning kommer dröja.

– Det blir ingen enkel lösning, vi kan ju inte bygga upp en ny station på en dag, säger han.

I klippet hör du Stian Kvalvik berätta om varför det kunde bli en så akut situation trots att problemen har påpekats under längre tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer