Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör dna-forskaren om baksidan av släktforskning. Foto: Berno Jonsson/SVT

Släktforskning via dna allt vanligare – kan ge otrevliga överraskningar

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för släktforskning har ökat drastiskt under de senaste åren, framförallt tack vare dna-tekniken. Många har hittat okända släktingar och det finns alltid en risk i att söka efter sitt ursprung.

Fram till idag är det 150 000 personer som dna-testat sig i Sverige och i hela världen är det drygt tre miljoner som sökt vidare i sitt släktskap med hjälp av dna, berättar släktforskaren Peter Sjölund.

Kusiner blev syskon

Under två dagar har forskare och intresserad allmänhet dykt ner i ämnet under en konferens vid Umeå universitet. En person berättade om vad han trodde var hans kusiner istället blev hans halvsyskon då hans mor varit otrogen med hans fasters man.

– Det blev sådana problem då, och min faster tog väldigt illa vid sig, säger personen som med hänsyn till sin faster vill vara anonym.

”De flesta stolta”

Peter Sjölund från Härnösand är den person som i Sverige hållit på längst med släktforskning med hjälp av dna-tekniken. Idag driver han ett företag inom den sektorn och hjälper personer att hitta sina rötter.

– Jag får väl ett drygt hundratal mejl i veckan med förfrågningar. Dna gör att du med lätthet kan se om du har ryska, samiska eller judiska förgreningar och idag är de flesta stolta över sitt ursprung.

I klippet ovan hör du Peter Sjölund om baksidan med att söka sina rötter.

SVT rapporterade · Kan du tänka dig att använda dna för släktforskning?

Nu stänger vi chatten, tack för alla inlägg!
09.01
Hej och välkomna till chatten! I dag rapporterar vi om släktforskning med hjälp av dna-teknik. Har du några erfarenheter eller är du sugen på att prova? Dela gärna med dig i chatten!
09.05
Låter otäckt tycker jag!!!
09.26
DNA är jättespännande som släktforskare. Att kunna verifiera eller falsifiera sin arkivforskning. Extra spännande för mig som upptäckte att jag hade en annan biologisk pappa än vad jag trodde! Alla mina nya och gamla släktingar tog det väldigt bra dock så det är mest en kul grej och inget som haft någon negativ inverkan.
09.26
Vet redan pga en blodsjukdom att en gren härstammar från Åland. Så DNA:t kan få vila för mig.
Men jag är imponerad att man kan kartlägga som man gör.
09.26
Nej, det är ingenting för mig. Vanlig släktforskning med de digitala verktyg som finns idag är helt tillräckligt och dessutom blir arbetet mycket mer spännande så.
09.29
Det har både sina bra och dåliga sidor det här.
09.29
Både ja och nej.
Min farfar släktforskare så jag har en del koll på min fars släkt.
Min mor vill släktforska då hon själv inte haft så bra koll på familjen. Det har varit mycket turbulens på den sidan. Hon är rädd att få reda på saker som kan vara otrevliga.

Jag å andra sidan vill veta! Jag vill knyta ihop alla lösa trådar. Men jag vet inte om jag ska göra det med respekt för min mor?
09.29
Det är säkert jättekul att släktforska men ditt DNA är mer värdefull information än ditt kortnummer eller personnummer. Med hjälp av dna kan vi idag både analysera sjukdomsrisk men också personlighet och få fram hur ditt ansikte ser ut. Så att lämna ifrån sig sitt dna till någon som släktforskar vind för våg är ju jättebra. Eller?
09.33
Det finns väl inga garantier för att ditt dna inte används i andra sammanhang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer