Foto: SVT

Släcker inte belysningen: ”Ingen kommer att märka något”

Publicerad

Skellefteå är på väg att få nya regler för belysning i glesbygden. Förslaget innebär bland annat att det inte kommer att bli någon aktiv släckning av belysning ute i byarna.

Frågan har varit under utredning i flera år och egentligen har Skellefteå saknat regler för belysning sedan 2015. Nu ligger ett förslag som kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen gjorde tummen upp för. Det innebär bland annat att man inte aktivt kommer att släcka belysningen i de byar som inte uppfyller de kriterier som finns.

– De boende kommer inte att märka någon skillnad alls, säger Anders Saadio, verksamhetschef för belysning i Skellefteå kommun.

LÄS MER: Trots klagomålen: Kommunen tänder inte gatubelysningen

I stället för att släcka belysningen i byar som är allt för glest befolkade kommer man att göra bedömning om belysningen först när respektive anläggnings livslängd gått ut.

– Det känns bra att vi kommit fram till en lösning som i stort sett alla är nöjda med, säger Ola Burström (S), ordförande i tekniska nämnden.

De nya reglerna bygger på ett system där kommunen ritar en cirkel med radien 200 meter runt varje hus. Om byavägen samt två till bebodda hus hamnar i cirkeln så får huset tillgodoräkna sig högst två lampor. Detta förslag beräknas gynna fler än det missgynnar. Frågan ska nu upp i kommunstyrlsen den 22 augusti och därefter i kommunfullmäktige i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.