Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu fick vi nyligen en chockhöjning av tillverkningskostnaderna” – hör om hur bolaget påverkats av världshändelser. Foto: Magnus Rasmark

Småbolaget i Tärnaby har drabbats av pandemi, båtkaos och Brexit

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin och flera andra världshändelser gör att många entreprenörer tvingas att höja priserna. Per Enoksson i Tärnaby driver ett företag som påverkats negativt av tre världshändelser samtidigt.

Tärnaby i Västerbotten är kanske mest känt för utförsåkarna Ingmar Stenmark och Stig Strand. Här bor 468 personer. Här finns också det lilla företaget som drabbats av de stora problemen i världshandeln.

Bolaget Hikki, som säljer utebadkar och eldstäder, har på kort tid drabbats flera gånger av stora världshändelser, inte minst pandemin.

- Ja, de negativa effekterna är att det har blivit så enormt stor efterfrågan så det har blivit brist på de material vi behöver för våra produkter. Nu fick vi en chockhöjning på tillverkningskostnaderna, säger Per Enoksson, grundare till Hikki.

Brexit har gjort det krångligare

Bolaget har även påverkats av Brexit. Britternas utträde ur EU har gjort att det blivit dyrt och krångligt för bolaget. Den omfattande administrationen har ökat mängden arbete.

– Vi hade exempelvis en leverans till en återförsäljare i Storbritannien som stod fyra veckor i Sverige innan vi ens kunde skicka den på grund av köbildning till färjan, berättar Per Enoksson.

Trippel otur

Per Enoksson fick till en ”trippel” i världskriser när ett stort fartyg fastnade i Suezkanalen i Egypten och stoppade stora delar av världshandeln. För Per Enokssons del var det en container med hans varor som var på väg till Japan som påverkades.

Nu känner han sig tvingad att höja priset på företagets produkter.

– Vi har nyss gjort en prisjustering så vi får se om marknaden tål den prishöjningen, men jag har egentligen inget val, säger Per Enoksson.

Om allt fler företagare tvingas göra som Per Enoksson kommer inflationen i Sverige att öka. Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, säger till SVT att han tror att de prishöjningar vi ser nu kommer att skapa en tillfälligt högre inflation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.