Småflickor offer i nätsexhärva

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas en man i 20-årsåldern för våldtäkt mot barn för gärningar som ska ha begåtts via Internet. Tre barn från Västerbotten finns bland mannens offer.

Mannen är i 20-årsåldern, och har enligt kammaråklagare Tomas Mattsson chattat sexuellt med småflickor mellan fem och fjorton år. Han ska ha skickat närgångna bilder på sig själv och förmått dem att utföra sexuella handlingar på sig själva.

Tre offer från länet

Det är första gången som någon blir åtalad för våldtäkt efter att endast ha umgåtts sexuellt med barn virtuellt.

– Utredningen innehåller cirka 100 offer spridda över hela landet, tre kommer från Västerbotten, säger kammaråklagare Tomas Mattson vid Norrorts åklagarkammare.

Hittills har sådana gärningar inte rubricerats som våldtäkt, utan betraktats som andra, lindrigare brott. Men om rätten går på åklagarens linje innebär detta en skärpning av synen på sexuella övergrepp via Internet.

Hoppas på hårdare tag

Det har hänt en del inom lagstiftningen på området de senaste åren. Svea hovrätt har slagit fast att man kan utföra våldtäktshandlingar mot sig själv. Alltså att utföra sexuella handlingar på sig själv, under tvång eller hot kan räknas som våldtäkt.

Nu hoppas Mattsson att det blir rubriceringen våldtäkt mot barn. Något som skulle leda till allvarligare syn på gärningar som sker enbart på nätet men där gärningsmännen förmår barn att utföra handlingar på sig själva.

Mattsson planerar att lämna in åtalet mot mannen i början av december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.