Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när arkeologerna Erik Sandén, Jans Heinerud och Tone Hellsten söker efter fynd på 1500 meters höjd vid Måskonåiveglaciären nordväst om Hemavan. Foto: SVT

Smältande glaciärer leder till nya fynd för arkelogerna: ”Dröm att hitta ny isman som Ötzi”

Publicerad

En hittills okänd del av vår historia blottläggs av den globala uppvärmningen. Is och snö smälter och ger arkeologerna möjlighet till nya fynd.

– Drömmen är att hitta en ny isman som Ötzi från Alperna, han tinade fram ur en glaciär, säger arkeologen Erik Sandén.

I början av september sökte Erik Sandén tillsammans med arkelogkollegorna Tone Hellsten och Jans Heinerud i fjällområdet vid Tärnaby/Hemavan efter nya fynd.

– Saker som har hamnat i isen för länge sedan tinar fram nu. Vi har bland annat hittat ett renhorn som är nästan 2000 år gammalt. DNA-analysen visar att det kommer från en ren som inte finns här idag, man hittar dem nu i Sibirien, säger Erik Sandén.

Har hittat spår efter forntida jakt

Arkeologerna söker längs med kanterna av de smältande snöfälten och glaciärerna högt upp på fjällen. På Artfjället har man både i år och tidigare hittat spår efter en forntida jakt.

– Vi har tagit rätt på något som ser ut som en pinne, men det är nog ett pilskaft som är ungefär 800 år gammalt. Och jag vill tro att det är samiskt, säger Erik Sandén.

Men den arkeologiska drömmen är att hitta ett människofynd i isen, lika välbevarat som ismannen Ötzi från Alperna.

– En människa med hela utrustningen kvar, som han hade med sig då. Det som tinar fram nu är sådant som vi inte kan hitta på annat sätt. Det finns inte bevarat på andra ställen, säger Erik Sandén.

I klippet: Följ med till fjället och se fynden arkeologerna gjort hittills.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.